Op zoek naar Jezus (2): The Greatest Story Ever Told

17

Pasen komt eraan! Je weet wel, dat gedoe met kuikens en de herrijzenis van de Here Jezus. De zoon van van de christelijke godheid is een populair subject in de wereld van film, dus waar gaan we niet eens op zoek naar de perfecte film-Jezus? Bestaat er wel zoiets eigenlijk? De tweede der Jezi: de Christus als Hollywoodheld.

 

:::|:::|:::|:::|:::|:::|The Greatest Story Ever Told|:::|:::|:::|:::|:::|:::

 

Algemeen
The Greatest Story Ever Told is de verfilming van het volledige Nieuwe Testament – alle evangelies samengevoegd – door de zeer bekwame Hollywood-regisseur George Stevens. Wat dit betekent? De film is in prachtige Technicolor gefilmd, barst zowat uit zijn voegen van de grote sterren, en heeft veel groots ogende scènes. Sommige daarvan zijn in wijde open ruimtes gefilmd, andere in studio’s met schitterende matte paintings om de illusie te geven van nog grootsere en wijdere open ruimtes en gebouwen. Het is een film die qua stijl doet denken aan de grote epossen van David Lean, maar dan met een tikkeltje minder bezieling. Wat jammer is in een Jezusfilm.

Persoonlijkheid
The Greatest Story Ever Told 2Jezus Christus, zoals hij wordt neergezet door de Zweedse acteur Max von Sydow, heeft veel voor zich spreken. Het intrigerende gezicht, de enigmatische uitstraling en de vriendelijkheid en wijsheid die hij uitstraalt zijn allemaal pluspunten. Sydow is waarschijnlijk de interessantste acteur van de serie die de rol op zich neemt, maar uiteindelijk hoeft hij zo bar weinig te doen. Momenten van intensiteit zijn er welzeker in Von Sydow’s acteerspel. Effect is echter belangrijker dan de invulling van Jezus’ persoonlijkheid zelf, en het is de reactie van het volk at steeds belangrijker is dan hetgeen waarmee Jezus ze opruit. Dat brengt ons meteen bij het volgende criterium.

Navolgbaarheid
De navolgbaarheid van Von Sydow’s Christus staat wellicht een beetje overdreven buiten kijf. Hij hoeft maar iets te zeggen – en dat wordt echt wel goed geacteerd – of hij heeft wel een paar toevallige luisteraars als nieuwe discipel, of hij heeft de menigte aan het juichen. Mensen willen hem aanraken. De Messias is gekomen, hallelujah. Het nadeel hiervan is dat Jezus geen moment hoeft te presteren. Zijn lessen worden in beeld genomen, en ook de buitenproportionele reactie van de mensen om hem heen. Er staat dus niets op het spel. Met een kritische blik maakt dat hem juist niet zo navolgbaar als men wil doen voorkomen, het maakt deze Jezus tot een eendimensionaal reclamepamflet.

Wonderen
Als er in deze film iets opvallend is, gezien het grote Hollywood-profiel waarmee ze is gemaakt, is het wel hoe weinig wonderen we daadwerkelijk te zien krijgen. O, deze Jezus verricht wonderen! Tal van mirakels zelfs, maar de meeste daarvan zijn niet in film gevat. We zien de Messias in het eerste uur van de film een kreupele weer doen lopen, en daarna komt een hele rats aan wonderen waar alleen over wordt verteld. Je hoort de verhalen zoals ze de oren van koning Herodes Antipas bereiken, de grote slechterik van het stuk. Pas tegen het einde van het tweede uur van de film verricht Jezus weer een wonder in beeld: de herrijzenis van Lazarus.

Extra opmerkingen
Waar ligt het aan? Het dunne laagje chroom dat Hollywood eigen is? Het enorme budget dat vooral in beeld is gestoken en niet in andere stukken creativiteit? The Greatest Story Ever Told is bombastisch. De film is absoluut het bekijken waard, ze oogt fantastisch en is mooi geacteerd door veel talentvolle mensen. Als vertelling is de film echter alles behalve de bescheidenheid zelve, en dat doet afbreuk aan de Jezus die wordt gepresenteerd. Niet alleen doet het volk het werk voor hem op het gebied van overtuigingskracht, ook de plot rond de vijanden Herodes Antipas en de heerlijke Pontius Pilates (Telly Savalas) maakt het deze Jezus makkelijk om de goeierik te zijn. Want dat is Jezus gewoon. Goed. Kijk maar.

Waardering voor deze Jezus: 5

la plus grande histoire jamais contŽe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s