Op zoek naar Jezus (4): Jesus Christ Superstar

39-jesus-3x-ted-neeley-vo-filmovom-spracovani-jesus-christ-superstar-z-roku-1973-clanok

Pasen komt eraan! Je weet wel, dat gedoe met kuikens en de herrijzenis van de Here Jezus. De zoon van van de christelijke godheid is een populair subject in de wereld van film, dus waar gaan we niet eens op zoek naar de perfecte film-Jezus? Bestaat er wel zoiets eigenlijk? Hoe dan ook, er is in elk geval een sexy Jezus, en zijn beurt is het vandaag.

:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|Jesus Christ Superstar|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::

Algemeen
Als je meer wilt weten over oorsprong van deze Jezus-film, dan raad ik van harte deze video aan. Daarin legt de komiek en muzikant Matt Berry (die ook de liefkozende parodie AD/BC: a Rock Opera maakte, samen met Richard Ayoade) uit dat Jesus Christ Superstar zijn favoriete rockalbum is. Het gaat om een conceptalbum, het geesteskindje van van een debuterende Andrew Lloyd-Webber en Tim Rice. Het zet Jezus Christus neer als de eerste ster van wereldformaat. Can sing, can dance, en is het meest sexy van Messiassen.

Persoonlijkheid
600px-Jcs_mp40_escortDit is de Jezus die het meest wegheeft van de aantrekkelijke, jonge Christus-voorstellingen in verschillende pictografieën. Het lange donkerblonde haar, het goed bijgehouden baardje, die licht tragische blauwe ogen. Het plaatje past, en meer: hij kan zingen. Meer hoeft deze Christus eigenlijk ook niet te doen, in een film waar de show wordt gestolen door Judas. Deze Jezus heeft natuurlijk zijn problemen en dilemma’s die uitgebreid aan het licht komen. Maar de overpeinzingen van Judas zijn zo veel beter uitgewerkt. Jezus heeft het verbruid, Judas moet in actie komen. Maar hoe? De kracht van de rol schijnt zo groots dat die Jezus een beetje doet verbleken.

Navolgbaarheid
Je kunt één ding van deze Superstar zeggen, en dat is dat hij zijn volgelingen goed aan het dansen krijgt. De uitzinnige dansscène waarin apostel Simon de Heiland probeert aan te sporen tot het starten van een leger, dansen de apostelen en andere volgelingen er prachtig op los. Je zou kunnen zeggen dat het hier best goed uitpakt dat hij weinig meer nieuwelingen hoeft te overtuigen; hij is aan het einde van zijn pad, aan het begin is de intocht in Jeruzalem. Zijn volgelingen heeft hij al, hij moet ze alleen consolideren door te sterven voor hun zonden. En dat doet hij. Terwijl de Romeinse soldaten hem door de woestijn leiden naar koning Herodes, is er een scène waar onder andere Maria Magdalena en Petrus hun navolging bezingen, met de boodschap dat Jezus niet hoeft te sterven. Het punt is gemaakt, hij ging ver genoeg. Maar in hun ogen zie je dat ze de noodzaak snappen. Dit is de sleutelscène wat dit criterium betreft, en die werkt uitstekend.

Wonderen
Die zijn er nauwelijks in beeld. Bij de samenzwering van de priesterlijke hoogmacht worden er veel genoemd, en aan elk wordt getwijfeld. Er is slechts één scène waar je mogelijk wonderen in beeld ziet, alleen het wordt zo weinig expliciet gemaakt dat je niet exact kunt zien wat het effect van Jezus’ aanraking is. Hij loopt door een stuk woestijn, waar ineens leprozen en andersoortige gehandicapten hem en masse belagen: Genees mij! Ik geloof dat je me kunt genezen, waar wacht je op? Raak me aan! Enzovoort. Jezus wordt overwelmd. Hij probeert alle zieken te genezen, maar verdwijnt in een zee van van verbonden ledematen.

Extra opmerkingen
De Messias en zijn navolging worden hier neergezet als een stel hippies, met veel mooie dansstijlen en coole muziek. Als er iets vast mag staan, is het dat geen andere Jezus zo goed kan entertainen als deze. Maar of dat de beste Christus maakt? Er is vooral één moment aan te wijzen waar Jezus de op hem gedrukte vlakheid weet te ontworstelen: waar hij zijn solo van twijfel aan God’s plan bezingt. Als u wilt dat ik sterf, doe ik het, maar geef me een teken. En dat in vele toonaarden. En dan komt Judas weer in beeld, om met een kus op Jezus’ wang de show te stelen. Smak!

Waardering voor deze Jezus: 6

superstarforweb_2268824a

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s