Op zoek naar Jezus (5): The Passion of the Christ

Jim-Caviezel-plays-Jesus--007

Pasen komt eraan! Je weet wel, dat gedoe met kuikens en de herrijzenis van de Here Jezus. De zoon van van de christelijke godheid is een populair subject in de wereld van film, dus waar gaan we niet eens op zoek naar de perfecte film-Jezus? Bestaat er wel zoiets eigenlijk? Op de dag dat Jezus zou zijn gestorven een film die het meest is geobsedeerd met de dood van de Messias, en de pijnlijke lijdensweg vooraf.

:::|:::|:::|:::|:::|:::|The Passion of the Christ|:::|:::|:::|:::|:::|:::

Algemeen
Stof waaide op, toen Mel Gibson zijn The Passion of the Christ aan het publiek openbaarde. Enorme ladingen stof. De film is een met veel geld geproduceerde bodyhorror-vertelling van de laatste 12 uur van het leven van Christus. En het boezemde angst in, en deed mensen tot hun geloof terugkeren. Dieven gaven zich aan bij de politie, kerkverlaters keerden terug naar hun geloof en er was zelfs een man die toegaf zijn vriendin te hebben vermoord nadat politieonderzoek had uitgewezen dat het zelfmoord was. De film is zeker goed gemaakt. Maar. Hoe wordt de gepassioneerde Jezus eigenlijk neergezet?

Persoonlijkheid
film_passion-christ0Aan Jim Caviezels acteerkwaliteiten licht het zeker niet, maar ik vind het moeilijk om me te herinneren hoe deze versie van de christelijke Messias ook alweer was. Het is gemakkelijk om daar de film de schuld van te geven. Ik zou ‘m opnieuw kunnen kijken, en dat is iets waar ik serieus over heb gedacht. Maar ik heb de wil er niet helemaal toe. Sorry lezer, ik moet u teleurstellen. Ik zou nog liever Pasolini’s Salo (vrijwel de antithese van zijn Jezus-film) opnieuw kijken dan deze. Niet omdat het een slechte film is, simpelweg omdat ik denk dat ik me het belangrijkste wel herinner. En dat is niet zozeer de persoonlijkheid van Jezus. Wat herinner ik me wel? Hij twijfelt en peinst in de tuin, zoals hij moet doen. Maar voor de autoriteiten is hij vastberaden. Keurig. Afgemeten. Jezus.

Navolgbaarheid
De Messias wordt gedurende lange tijd gemarteld. Hij wordt geslagen en gezweept tot een bloederig hoopje mensenlichaam, en dan moet hij nog zijn kruis de berg Golgotha op slepen. Wat valt er hier aan na te volgen? De introductie van deze editie van de film-Jezus-test doet vermoeden dat er heel wat aan te volgen is, dat moet je toegeven. Maar is het niet makkelijk inspelen op de angstreflex, waardoor streng religieuze roots weer worden hervonden? En zo niet, maak dat zoveel uit? In deze film draait het niet om hoezeer de mensen in de geschapen wereld de Christus willen volgen, de kijker wordt direct aangesproken: kijk eens hoeveel Jezus voor je heeft geleden. Waag het niet hem te verloochenen.

Wonderen
Tegen de tijd dat we Jezus voor het eerst aantreffen, staat hij al in de tuin van Bathseba, waar de Romeinen hem komen arresteren. Zoveel wonderen vallen er niet meer uit te voeren, maar het ene dat er is doet hij. Er breekt een handgemeen uit, en Petrus zwaait met zijn zwaard in de richting van een legionair. Diens oor valt op grond, terwijl hij zelf dramatisch in slow motion op zijn knieën valt. Jezus bukt zich naast hem neer, ook in slo-mo, en bekijkt de gapende wond aan de rechterkant (voor de kijkers links) van zijn hoofd. Jezus pakt het afgehakte oor en zet het weer aan. Niet slecht toch? Om zoiets te doen voor de vijand.

Extra opmerkingen
PASSIONOFCHRIST-014De film is voor het grootste deel oud-Aramees gesproken. Dat geeft de illusie van realisme aan een film die niet bedoeld is om realistisch te zijn. Althans niet in ieders ogen. Misschien denkt Mel Gibson echt dat dit het dichtste bij een documentaire over Jezus is wat hij zou kunnen komen, maar hij trekt er wel een hele trukendoos op aan filmische effecten. Uiterst bekwaam, maar realistisch is het niet. Overwelmend en imponerend zeker. Vanaf het moment dat hij in de handen van de overheersers is wordt Jezus afgetuigd, met als hoogtepunt het minutenlange zweepspektakel. Hij lijdt voor de zonden van de mens. Maar er is ook zo’n beeld tegen het einde, waar Jezus zijn kruis omarmt. Liefkoost, misschien zelfs? Omarmt hij daar zijn eigen dood? Of is het een inktzwart besef: dit lijden maakt mij. Is Jezus meer dan zijn lijden? Ik zou hopen van wel.

Waardering voor deze Jezus: 3

christ_passion_movie_cross

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s