Op zoek naar Jezus (6): Johnny Got His Gun

johnny got his gun 1

Pasen komt eraan! Je weet wel, dat gedoe met kuikens en de herrijzenis van de Here Jezus. De zoon van van de christelijke godheid is een populair subject in de wereld van film, dus waar gaan we niet eens op zoek naar de perfecte film-Jezus? Bestaat er wel zoiets eigenlijk? En op de dag ná zijn vermeende sterfdag kijken we naar Jezus als onderdeel van iemands verbeelding.

:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|Johnny Got His Gun|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::

Algemeen
De eerste keer dat ik een échte onbetwistbare metalklassieker voor mijn kiezen kreeg was het Metallica’s One. Een lied gebaseerd op een boek, Johnny Got His Gun van Donald Trumbo, een in een clip verneden met filmbeelden uit de verfilming van het boek door diezelfde Trumbo. Muziek, literatuur en film versmolten perfect. En het rockte, o hoe het rockte. Maar zonder al te bijbels taalgebruik aan te slaan verder; in de film komt ook Jezus Christus voor. Hij is de hallucinatie van een soldaat wiens armen en benen zijn geamputeerd, wiens hele hoofd aan gort is gegaan tijdens een explosie in de Eerste Wereld. Artsen kunnen hem in leven houden, maar niet met hem communiceren, maar vanbinnen leeft hij. We horen zijn stem en zien zijn herinneringen en dromen in kleur. De realiteit is zwart-wit. Afgrijselijk.

Persoonlijkheid
johnny-3De Heiland wordt in deze film ingevuld door een fijnzinnig spelende Donald Sutherland. Hij komt weinig voor, maar maakt wel een diepe indruk in die spaarzame scènes. Maar wat betreft persoonlijk moet ik toch terugkeren naar de eerste zin van dit segment: het is invulwerk. Jezus moet een archetypische Jezus zijn, zij het gebracht met veel ironie en zwartgalligheid. De Christus heeft in dit geheel namelijk vooral één belangrijke functie. En dat is falen. Het moet de Jezus zijn zoals we hem allemaal zien die dit hoopje vlees niet kan helpen. Hij is vriendelijk, warm, wijs, heeft zelfs een goed gevoel voor humor, maar hij kan niet helpen in de crisis van de jonge soldaat. Wat is echt, wat droomt hij en verliest hij zijn verstand? O ja, hij heeft trouwens ook zelfspot (zie ‘Wonderen’).

Navolgbaarheid
Een hallucinatie is niet echt navolgbaar voor een grote groep mensen, maar op individueel vlak kun je best doen wat een hersenspinsel je opdraagt. Vraag maar aan de seriemoordenaar ‘the Son of Sam’, en anderen met persoonlijkheidsstoornissen. Als The God Delusion voor waar aanneemt – en zo vreemd is dat niet – kun je religie op een een manier interpreteren die niet heel ver afstaat van wat er in deze film gebeurt. Is Sutherlands belichaming navolgbaar? Tuurlijk, het is archetypische Jezus met de charme van een speler die altijd fantastisch is om naar te kijken.

Wonderen
In het eerste visioen waarin hij voorkomt, in een soort limbo of voorportaal van het Hiernamaals, is Jezus verwikkeld in een spelletje black jack met soldaten. Eerst verandert hij water is whiskey. “I used to do this at weddings”, smaalt hij (zelfspot!). Kan hij ook kaarttrucjes, wordt hem gevraagd. Natuurlijk kan hij dat, en doet hij dat. De wonderen van Jezus worden weggezet als party tricks en hij geniet er zelfs van.

Extra opmerkingen
Het is vrij weinig Jezus die wie in deze film zien, maar het is een bijzondere belichaming. Maar het is vooral fijn dat we met deze film zo cult gaan als waarschijnlijk met deze rubriek mogelijk is. Johnny Got His Gun is een fantastische film, een doemvisie en een inktzwarte satire op oorlog. Ze is verpakt in zeer filmische beelden, sterk spel en een pessimisme dat zo briljant is uitgewerkt dat het schoonheid gaat vertonen. We hebben hier een Jezus die is voorgeprogrammeerd om te smalen, een medium Jezus te zijn, en uiteindelijk te falen. Het levert toch een verdomd fijne Christusfiguur op.

Waardering voor deze Jezus: 7,5

Ok, kom er nu maar in James Hetfield!

0000220003

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s