Aantekeningen: The Wind That Shakes The Barley

WSBMASTER59

:::|:::|:::|:::|:::|The Wind That Shakes The Barley|:::|:::|:::|:::|:::

Ken Loach is een zeldzaam filmer. Bij elke film die ik van hem zie heb ik het idee dat ik een verhaal in in plotlijntjes krijg opgediend, maar in stukjes context. Veel dialoog gaat om zaken die niet in beeld gebeuren, maar in een groter geheel. Dat geeft zijn films een diepere maatschappelijke waarde, een die extra kan worden uitgebuit in een film over de Ierse afscheidsbeweging in de vroege jaren twintig. En net wanneer je denkt dat The Wind That Shakes the Barley gaat uitspatten in grote politieke lijnen, keert het terug naar het kleinere verhaal dat aan de kern ligt.

Cillian Murphy lijkt vaak maar amper boven zijn status van randfiguur te komen, doordat zijn personage een onderdeel is van een beweging, een groter geheel. Het duurt lang voor hij daarin een hoofdrol gaat spelen, de gestage opbouw van zijn karakterontwikkeling is dan echter allang op niveau gekomen. Je weet wel wie hij is, en waar hij zichzelf toe in staat laat zijn, wanneer hij de Britse landheer John Hamilton (Roger Allam) ombrengt. En daarna over de schreef gaat door ook de Ierse soldaat te executeren die hem juist hielp. Geen losse eindjes overlaten is één ding, maar je kunt daarin te ver moeten gaan. Dat beseft Murphy’s karakter, hij weet dat hij te ver is gegaan. En het voorval echoot op een fijnzinnige wijze terug aan het einde van de film. 

Murphy’s karakter Damien O’Donovan komt na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog linea recta tegenover zijn broer – die altijd de grote man is geweest in het verzet tegen de Engelsen – te staan. Het is zeer aangrijpend hoe het verschil van mening de bevolking, en hier een gezin, verscheurt. De broertjes O’Donovan zijn metonymia, ze staan voor het grotere geheel. En dat heeft een noodlottige afloop. Damien staat aan de kant die geen genoegen kan nemen met de halfslachtige deal van de Engelsen, zijn broer wil dat er een einde komt aan alle bloedvergieten. Ten koste van alles. Vlak na de zogenaamde ‘war to end all wars’ vergiet hij het bloed van zijn broer om de strijd te beëindigen.

Hij gaat naar de geliefde van zijn broer, Sinead, om haar te vertellen wat hij heeft gedaan. Ze zegt hem precies hetzelfde wat Damien eerder van de moeder van de jonge Ierse soldaat te horen kreeg nadat hij haar het graf had aangewezen. Ik wil je nooit meer zien.

Groot, maar uiteindelijk toch zo klein.

the-wind-that-shakes-the-barley

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s