Only God Forgives Luie Recensenten!

Gosling-680x478

De CINEmaki heeft één stelregel: geen kwaad woord over film. Recensenten, echter, zijn fair game. Soms heb je nou eenmaal bij het lezen van recensies het idee: hebben we nou écht dezelfde film gekeken?

:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|Only God Forgives|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::

Al snel nadat Billy – helemaal aan het begin van Nicolas Winding Refns Only God Forgives – in Bangkok een 16-jarige prostituee verkracht en vermoordt komt de omineuze politieagent Chang (Vithaya Pansringarm) in beeld. Hij zegt tegen de vader van het slachtoffer: “Hoe heb je dit kunnen laten gebeuren? Je weet wat je moet doen.” Hij verlaat de kamer, en de vader begint met het tot pulp slaan van de Amerikaanse moordenaar van zijn kind. Buiten, in de regen, kijkt Chang toe.

Is dit wat Chang wilde? Na deze moordpartij volgt een scène waarin Chang de arm van de vader afhakt als vergelding voor de brute wraak.

436848087_640Chang spookt ook in de dromen van het karakter Julian (Ryan Gosling), allang voordat de twee elkaar ontmoeten. Daarmee wordt een onvermijdelijke clash al behoorlijk ver van tevoren aangekondigd, maar er is meer. Het is niet alleen een komende dreiging, het is het lot. Chang is het lot, de meester van het spel. Alleen hij kan je vergeven.

In menig recensie wordt de duistere verschijning van Chang aangeboord, hoe hij een zwaard bij zich draagt en soms wordt hij ook afgeschilderd als een corrupte agent. Maar als het al niet onjuist is, is het op zijn minst onvolledig.

Je ziet hem geen een keer geld aannemen. Zijn spoor van vernieling is overdreven en waarschijnlijk onwettelijk, maar hij is geen crooked cop. Een keer wordt er een suggestie gewekt dat mensen een eerbetoon aan hem kunnen brengen, wat zijn macht symboliseert. Het opmerkelijke is dat het geen criminelen zijn, of winkeleigenaren onder zijn bescherming, of iets wat op georganiseerde misdaad duidt. Het zijn kinderen.

Vanaf zijn eerste scène wordt Chang gemythologiseerd. Als je het niet al meteen doorhebt, moet het op zijn minst later beginnen door te schemeren. Het opmerkelijke van de harde martelscène die meestal wordt aangehaald, de reden waarom ze beklijft, is niet de ernst van de marteling. Dat hebben we wel eens erger zien gebeuren. Het is de sfeer die wordt neergezet, vooral doordat alle vrouwen gehoord geven aan het bevel van Chang: houd je ogen dicht. Maar het is echter alleen de marteling die wordt aangehaald. Je zou verwachten dat recensenten ervaren filmkijkers zijn.

only-god-forgives-1Je mag met de keuze van de regisseur weinig ophebben, je mag het tijdverspilling vinden, je mag als recensent bewust de keuze maken om het niet te noemen om bijvoorbeeld niet te veel weg te geven. Maar wat je niet mag is iets als dit missen. Als zoiets als dit in elke recensie mist, geeft dat echter aanleiding om te denken dat niemand het heeft gezien. En dat doet afbreuk aan de autoriteit van – in ieder geval – de Nederlandse recensenten.

De observatie dat Chang voor God staat is ook helemaal niet uit de lucht gegrepen. Verre van. Op zijn minst had men het kunnen lezen op IMDb.

Nicolas Winding Refn directed Vithaya Pansringarm by whispering into his ear: “You are God”.

Het probleem is hiermee niet dat Only God Forgives over het algemeen een kleine voldoende scoort in recensies. Ik weet niet of dit stukje informatie de kijkervaring bij menig recensent beter had gemaakt, en dat maakt ook niet veel uit.

Het effect is alleen dat de rol van Chang, die een van de belangrijkste spillen vormt in het verhaal, wordt gemarginaliseerd. De filmpers besteedt lekker veel aandacht aan de in verhouding minder tekenende rol van Ryan Gosling, of het eendimensionale figuur van zijn moeder, gespeeld door Kristin Scott Thomas. Ja, ze zet op fenomenale wijze een meedogenloze gangstervrouw neer, maar uiteindelijk is ze er vooral om de plot te stuwen. Chang is de plot zelf. Het geeft lezers een excuus om er ook niet beter op te letten. Nou is een recensent geen docent. Wel zet hij vaak de toon, bijvoorbeeld door de verkeerde verwachting te creëren.

En het kan nooit kwaad om te laten zien dat je goed bent in je werk.

only-god-forgives-8

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s