Aantekeningen: Boiling Point en Kikujiro

AV_010847

:::|:::|:::|:::|:::|3-4 x jûgatsu | Kikujirô no natsu|:::|:::|:::|:::|:::

Deze twee films van de niet te versmaden regisseur Takeshi Kitano zijn erg fijn met elkaar te vergelijken, omdat Kitano in beide films zowat dezelfde rol speelt. Hij geeft er echter een zeer andere context aan, en dus verandert de lading heel erg.

In 1990 verscheen Boiling Point, waarin Kitano een relatief kleinere rol speelt als gangster in Okinawa. De hoofdpersoon, Masaki, is een sullige honkballer. Wanneer een lokale yakuza op zijn werk bombarie maakt, neemt de jongeman het niet meer. Hij mept terug. Laten yakuza niet de meest vergevingsgezinde Japanners zijn. Wanneer hij in Okinawa een pistool wil kopen om zicht te verdedigen, loopt de schlemiel gangster Uehara (Kitano) tegen het lijf, die zich als een beest gedraagt. Flauwe ongein, steeds reagerend op impulsen, en dominant in elk gezelschap. Uehara is het archetype van de onbezonnen boef, maar hij wint je sympathie.

AV_000838Waarom zou je met hem meegaan? Kitano laat zijn eigen personage elk ander voor gek zetten. Hij is onbeschoft, hij dwingt mensen tot dingen die ze niet willen doen en rekent ze er achteraf daarop af. Wanneer iemand hem niet uitkomt, zet hij die zomar uit de auto. Zelfs zijn eigen liefje. Hoppa, weg ermee.

Uehara is misschien een ass, hij komt er heus niet beter van af dan de rest. Hij wordt door de regisseur Kitano net zo hard voor gek gezet als de rest. We zien hem voor wat hij is: een domme bruut. Als hij zijn vriendin mept – omdat zij heeft gedaan wat hij haar heeft opgedrongen: seks hebben met zijn handlanger – is dat slapstick-achtig en cru tegelijk. Je lacht, maar je fronst ook.

Ambiguïteit is iets waar Kitano een meester in is. En daardoor kan hij extra hard zijn met zijn bizarre gevoel voor humor. Iedereen krijgt de bizarre zwarte tanden door in een vrucht te bijten. Ook Kitano. Hij sleept zichzelf in de grap; daardoor is alles geoorloofd.

Kikujiro22De gangster is bijna doorvertaald naar zijn titeldragend personage in de film Kikujiro uit 1999. Hij is niet meer moordzuchtig, maar zeker gewelddadig, impulsief en een ontzettende trash talker. Hij draagt mensen op om de raarste dingen te doen. Maar hij wordt ook genadeloos in elkaar gemept wanneer hij de verkeerde mensen probeert te bedriegen. Veel van hetzelfde dus.

Waarom Kikujiro toch vernieuwend is, en vooral een diepere laag aanbrengt: tegenover Kitano staat nu geen andere volwassen figuur die vooral iets belachelijks heeft met een klein serieus randje, maar een kind. Een kind dat net zo zwijgzaam is als Masaki uit Boiling Point, en dat raar wordt gevonden. Het zou zomaar een remake kunnen worden genoemd. Maar nu moet de gangsterfiguur Kikujiro zich echt ontfermen over het andere personage, in plaats van hem slechts op sleeptouw nemen. Het verantwoordelijkheidsgevoel geeft een heel andere lading aan de situatie.

Het jongetje, Masao, woont bij zijn grootmoeder. Hij is een teruggetrokken en erg excentriek ventje, dat droomt van zijn moeder. Zijn buurvrouw stuurt haar man Kikujiro met hem mee om zijn moeder te zoeken. De lapzwans lijkt het in eerste instantie vooral over te nemen. Gokken, vrouwen, de hele reutemeteut is voor hem niets te gek voor een kind. Maar hij neemt het jongetje wel serieus: Kikujiro weet verdomde goed hoe die zich voelt. Zijn invloed over andere mensen – met een paar woorden spant hij de meeste mensen zo voor zijn karretje – zet hij in om spelletjes te spelen met Masao.

Kikujiro voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan de parameters die Kitano als het ware al stelde in Boiling Point. Als je nieuwe manieren ziet om oude thema’s aan te kleden, waarom zou je het er dan niet een tweede keer op wagen?

Kikujiro_1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s