Aantekeningen: Dictator van de comedy

Schermafbeelding 2014-02-15 om 12.07.15

:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::|Dictator van de comedy|:::|:::|:::|:::|:::|:::|:::

Wat is de kunst van het filmmaken? Pak een camera, en ga aan de gang. Met een hoog D.I.Y.-gehalte kun je soms erg mooie producties maken. Dat gold voor het eerste project van de inmiddels gevestigde filmmaker Edgar Wright, maar ook voor wanneer je simpelweg een documentaire moet maken omdat het perfecte subject daarvoor zich aandient.

Wie weet hebben de Nederlandse stand-upcomedians Edo Berger en Jeroen Pater wel meer ambities op het vlak van film, nu hebben ze vooral een pakkend portret van markante man. De dictator van de comedy heb ik gekocht en bekeken om de simpele reden dat het mijn persoonlijke interesse in comedy – en specifiek ook in wat er achter de schermen gebeurt – belicht. Maar je ziet al snel dat het meer is. De verhalen hebben een algemene pullfactor. Het oppakken van de camera, Hans Kottmann zijn verhaal laten doen, en andere comedians laten praten over Hans Kottmann is een noodzaak geweest.

Kottmann gold als man die achter de schermen veel touwtjes in handen had in de Nederlandse stand-up comedy, en iemand die dat op onnavolgbare wijze deed. Onnavolgbaar, niet omdat hij uitblonk als de beste man in zijn vak, maar omdat hij zo’n onorthodoxe werkwijze en – laten we wel wezen – persoonlijkheid heeft. Hij wordt beschreven als iemand die een kroeg binnenliep, uit het niets, en tegen de kastelein begon over ‘de comedyavond die volgende week is georganiseerd’. De barman wist van niks, maar die comedyavond kwam er. O zo vaak.

Schermafbeelding 2014-02-15 om 12.10.25De structuur van de documentaire werkt heel goed. Eerst komen de verhalen. De legende Hans Kottmann wordt opgebouwd. Hij wordt neergezet als een bron van waanzin, een tour-de-force die je meegemaakt moet hebben*. Je verwacht bijna een shot tussendoor, zoals Tony Wilson (gespeeld door Steve Coogan) die in 24 Hour Party People de camera addresseert: “But I agree with John Ford: When you have to choose between the truth and the legend…print the legend.

Er komt steeds meer een bepaalde bezinning in de vertelling; de persoon Kottmann wordt langzaamaan geduid. Hij heeft een bipolaire persoonlijkheid. De comedians zijn allemaal zelf medeschuldig: als Kottmann je belt, zeg je gewoon ja. Het is beter dan niet optreden. En je voelt dat niemand de gekte wil missen, ook al pakt het soms naar uit. Belangrijker nog: andere avonden zijn juist weer heel mooi. En Hans Kottmann is op zijn minst een intrigerend en bijzonder hartelijk figuur.

Vanaf de helft van de film komt Kottmann zelf steeds vaker aan het woord. Hij doet zijn eigen verhaal. Alsof de subjectief gekleurde herinneringen van iedereen elkaar al niet genoeg tegenspreken – wat in de context van de docu vooral betekent: aanvullen – komt daar zowat een compleet wereldbeeld bovenop. Als je als kijker eerder de gedachte hebt gekoesterd dat het onbegrijpelijk is waarom comedians lovend over hem spreken – Kottmann is intelligent, if anything dan er gaat te veel om in zijn hoofd – valt dat nu op zijn plek. Kottmann kan namelijk doen met de waarheid wat hij wil. Dat recht heeft hij zich toegeëigend, en als kijker sta je dat met plezier af.

Een van de laatste verhalen – zonder er te diep op in te gaan – gaat over een akkefietje waar Hans Kottman, na vervelend te hebben gedaan op een benefietvoorstelling, ongevraagd gaat pianospelen bij een borrel achteraf. Iets waar uiteindelijk de politie op afkomt. Zo liep dat. En daarna neemt de legende plaats achter de piano, en begint hij voor de kijker te spelen. Een klein momentje van bewijs en bevestiging: deze man kan echt wat. Ook al gaat het vaak gepaard met een ontzettende bende.

===

Het is leuker om een dvd’tje aan te schaffen in het thuishonk van Het Comedyhuis, de PopUp galerie. Er is namelijk maar een erg beperkte oplage. Maar je kunt ‘m ook bekijken via YouTube:

===

* Ben ikzelf toch even te laat met de komedies begonnen.

Schermafbeelding 2014-02-15 om 12.05.52

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s