Glossarium

woordenboek2Om de site toegankelijk te houden hier wat termen die mogelijk niet duidelijk zijn, met de bijbehorende definitie. Zijn er nog steeds worden waarvan je niet weet wat ze betekenen, laat het me ajb even weten! En ook eventuele gebrekkige definities verbeter ik met plezier.

A
Auteur:
Filmregisseur met een sterke persoonlijke stijl en creatieve visie, waarmee hij (of zij) een dikke stempel op elke filmproductie legt. Voorbeelden: Stanley Kubrick, Martin Scorsese en Paul Thomas Anderson. De term is afkomstig van François Truffaut, zelf regisseur en auteur. Voor een uitgebreidere uitleg, zie de (Engelstalige) wiki!

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L
Loop:
Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Een kort stukje film dat zich continu herhaalt. Et cetera…

M
Macguffin:
Een filmisch instrument dat vaak is ingezet in suspense-films, zoals die van Alfred Hitchcock. Neem bijvoorbeeld de plot van een spionagefilm: er wordt de acteurs een doel voor ogen gelegd, zoals een meesterplan van de vijand of een geheime microfilm die beschermd moet worden. Het is in de ogen van de personages het objectief van de plot, maar voor de kijker is het een excuus om de personages met elkaar interactie te zien hebben. Denk aan de spion die valt voor de vijandige spionne, of de man die voor spion wordt aangezien die het aanlegt met een vrouw die voor de overheid achter hem aan zit. Een verklarend animatiefilmpje.

Mise-en-scène:
Plaatsering in de scène, de enscenering. Het verwijst naar hoe alles in beeld wordt genomen, de beeldtaal die er wordt gebruikt. Dat heeft te maken met alles van rekwisieten en aankleding tot positionering van de camera en de beweging ervan. Een uitgebreide uitleg.

N

O

P

Q

R
Reel:
Filmspoel. In de dagen van analoge film werden de films opgedeeld in meerdere linten, verdeeld over verschillende spoelen. Tijdens het draaien van de film werden ze weer aan elkaar gezet. De lengte van de films werd gedefinieerd in het aantal ‘reels’, en verwisseling van spoelen kan verwarrende situaties opleveren.

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s